Galerie 2015 - Katalánsko II

Po velkém květnovém nadšení jsme se rozhodli uspořádat další kulinářskou výpravu do krásného Katalánska. Proběhla v podobném duchu jako ta první, snad jen moře bylo ještě o fous vyhřátější...
 
Ubytování v rybářské vesničce je jako z pohádky: rodinný hotel přímo na pláži, přes kterou dojdete rovnou do národního parku. Hned 1. večer jsme zažili "fine dining" v 2* michelinské restauraci.



 
Degustační menu čítalo 39 chodů, byly malinké, ale hladoví jsme rozhodně neodcházeli. Nad některými pokrmy zůstával rozum stát a občas jsme se také nechali nachytat.



 
Společnost a průvodkyni nám dělala Anna - dcera Pavla Maurera - která ve Španělsku již dlouhá léta žije. Nahlédnutí do kuchyně a možnost prohodit pár slov s kuchaři všichni uvítali, někdo si udělal i fotku na památku.



 
Velkou ctí bylo seznámení se slavným chefem Paco Perézem. Kdo si přivstal, mohl přímo z pokoje sledovat východ slunce.



 
Navštívili jsme i nejvýznamnější vinařství regionu Ampurdán. Průvodcem po vinici, ve sklepeních i na středověkém hradě nám byl mladý ale zkušený Katalánec s perfektní angličtinou.



 
Pavel Maurer ve vinném sklípku úplně zářil, to asi proto, že tam našel víno svého ročníku. Nedílnou součástí zážitku byla samozřejmě i degustace vlajkových vín.



 
Ve Figueres jsme ochutnali mimo jiné nejslavnější baskický sýr s gdoulovou marmeládou. Nejen milovníci sladkého byli u vytržení z domácích dezertů v bývalé zákristii.



 
Muzeum surrealisty Salvadora Dalího bere dech. Zažili jsme molekulární kuchyni, tradiční speciality i moderní úpravu klasických španělských receptů.



 
Během vinného párování v restauraci "šéfkuchaře moře" jsme degustovali opravdové skvosty. V Barceloně jsme se schválně společně toulali uličkami bez turistů a slečna Anna nám ukázala kdejakou zajímavost.



 
V jedné z nejslavnějších světových cukráren zrovna vystavovali obřího sladkého buldočka - symbol proslulé "El Bulli". Katalánské šumivé víno "cava" - ne náhodou často srovnávané se šampaňským - teklo proudem.



 
Předposlední den jsme měli "rýžové hody" přímo v Barcelonetě u pláže. Na sladkou tečku jsme potom zašli do nedaleké ukryté mexické zmrzlinárny.



 
Dobrá nálada más neopustila po celou dobu Mňam Tour. Rozloučili jsme se degustací prvotřídní iberské šunky s odborným výkladem pana majitele.



 


 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top