Loira 2012

Loire je velká, my jsme se tentokrát rozhodli "jen" pro oblast Chinon. Skvělými průvodci nám byl slovutný znalec vína Hynek Vich a místní rodák a bývalý hráč ragby Charlie Pichonniere, který vše organizoval. Všude jsme přicházeli jako staří známí, Francouzi se k nám chovali mile, respektovali, že nás zajímá jídlo a pití (to jim, myslím, velmi bylo blízké…), viděli jsme a ochutnali zázraky domácí lokální gastronomie, které jsou utajeny běžným turistům...
 
Naše cyklistické výlety po vinařstvích proběhly vždy za příjemné účasti doprovodného vozidla, které sbíralo kola i ty z nás, co se jim už nechtělo šlapat nebo byli znaveni degustacemi.
 
 
Odpočinek na soukromém statku s malou venkovskou degustací domácích pokrmů a vín Lokální černá slepice s raččí omáčkou a fazolemi v Auberge du Val de Vienne



 
Úhoř s místní řeky s fialovou bramborovou kaší Víno a malé bagetky na nás čekaly již po příletu na Letišti Charlese de Gaulla



 
Mnohé vinné sklepy se skrývají ve vápencových ručně tesaných jeskyních, kterých je všude plno Chinon, místo našeho pobytu (pohled z hradu, kde též pobývala Johanka z Arku)



 
Ochutnávka bio vína Zámek Villandry s rozsáhlou zahradou vytvořenou z kytek, ovoce a zeleniny




 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top