Sevilla 2012

Pomerančová šťáva jedině čerstvá z mačkacího stroje, který má každá hospůdka, panáka nalévají odhadem, spíš víc než méně, odměrku jsem nikde neviděl, slupky od semínek či buráků odhazují rozmařile všude po zemi, dbají na oblečení, zvláště v neděli, v žádném baru nechtějí zaplatit hned poté, co vám servírují jídlo a pití, i kdybyste seděli na druhém konci baru, odkud lze kdykoli nepozorovaně prchnout, věří vám, že vyrovnáte účet, v Seville je jen jedna linka tramvaje a jedno metro, platí se stejně, ať nastoupíte kdekoli a jedete jednu stanici nebo všechny, nikdo nejezdí načerno, vždy vám s úsměvem odpoví na vaši otázku, nikdo tu moc nepospíchá, všechny venkovní bary mají od rána plné stolky a Andalusané tam pořád popíjejí víno, sherry - většinou suché fino nebo pivo a zobají nejrůznější tapas, přitom pořád něco řeší a dobře se přitom baví, jsou milí a přátelští. Kdo by věřil těm krutostem, které historie připisuje K. Kolumbovi či Cortézovi při osidlování Ameriky a Karibiku, vyvražďování Aztéků a Mayů... Červené víno podávají vždy řádně vychlazené jako bílé, jiný kraj - jiný mrav.
 
 
V Seville je celoročně teplo, takže bary a ulice jsou plné běžně do 3 hodin ráno, popíjí se a zakusuje rozmanité tapas. Triana - historická čtvrť na druhé straně řeky Guadalqvivir, kterou proslavili toreadoři a flamenco. Místní hrdí "Triaňané" se urazí, když je někdo považuje za Sevillany.



 
Nechyběla ani degustace vín a ochutnávka vysoce kvalitních andaluských uzenin a sýrů. Degustací typických kvalitních andaluských uzenin a sýrů nás provázel sám pan majitel.



 
Při "škole vaření" s chefem Enriquem Sánchezem je dovoleno vše a každý si může cokoliv vyzkoušet na vlastní kůži. Tým Enriqua Sáncheze zdobil také významný španělský sommeliér, držitel prestižního ocenění "Zlatý nos" a k ruce mu byl šéfkuchař jednoho z vyhlášených sevillských pětihvětizdičkových hotelů.



 
Taberna del Alabardero je čtyřhvězdičkový hotel, držitelka řádu mezinárodní gastronomické asociace Chaîne des Rôtisseurs, hotelová škola a zároveň také restaurace, v níž večeřeli španělští králové i papež. Plaza de España - náměstí, které bylo vytvořeno pro Iberoamerickou Expozici a později zde byli natočeny některé nezapomenutelné scény z velkofilmu Star Wars.



 
Plaza de América, známá spíše pod označením "Holubí náměstí", leží na okraji krásného parku Marie Luisy. Gigantické fíkusy a kvetoucí pomerančovníky zdobí celé město.



 
Jen málokdo zná příběh, vztahující se k tomuto mramorovému sousoší, obklopujícímu 160ti letý cypřiš. Casino de la Exposición v současnosti slouží jako prostor pro umělecká představení.



 
Návštěva městečka Jerez de la Frontera, které dalo jméno slavnému vínu - sherry, se samozřejmě neobešla bez řízené ochutnávky všech pěti základních typů sherry, kterou doprovázelo párování s typickými tapas. Profesionální anglicky mluvící průvodce nás po projížďce viničním vláčkem zasvětil do tajů přípravy sherry i historie celého a podniku.



 
"Sherry trojúhelník" - jen 3 města mají právo na výrobu pravého sherry - Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera a El Puerto de Santa María. "Sherry trojúhelník" - jen 3 města mají právo na výrobu pravého sherry - Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera a El Puerto de Santa María.



 
Jedna z úzkých uliček staré židovské čtvrti s legendou o arabské princezně Susoně. V jednom z klasických tapas barů jsme dostaly několik básní od postaršího Sevillana, který krátil čas psaním veršů a popíjením vína s vodou.



 
Návštěvu Sevilly začínáme vždy na designové rozhledně - místními nazývána "Houby" - která poskytuje zcela unikátní výhled a možnost lehce zorientovat celé město. "5J" je jedna z nejkvalitnějších značek typické španělské sušené zrající šunky jamón.



 
"Chobotnice po Galicijsku" je opravdovou specialitou - my jsme ji ochutnali na gastronomickém festivalu, jehož se účastnilo více než 50 zemí světa. Vyhlášený bar v historické židovské čtvrti Bario de Santa Cruz, jehož chloubou jsou zrající šunky i dobové plakáty na stěnách.



 
"Amouse bouche" neboli "potěšení tlamičky" na začátek před sedmichodovou večeří v michelinské restauraci. Objednávka 33 tapas talířků dle vlastního výběru všech našich účastníků v jednom z klasických podniků, kde se scházejí staří elegáni, umělci i mezinárodní studenti. Víno teklo proudem.



 
Sevillská Katedrála právem patří mezi světové kulturní dědictví. Jednoznačně nejlepší "casting" personálu v jednom z malagských plážových "chiringuitos". Nezklamali.



 
Nechyběla ani degustace vín a ochutnávka vysoce kvalitních andaluských uzenin a sýrů. Kromě španělských králů, Picassa nebo třeba Margaret Thatcher, má v Jerezu svůj sherry sud také Steven Spielberg.



 
V Jerezu jsme po představení královských "tančících koní" poobědvali ve vyhlášené rybí restauraci, nacházející se v bývalém obřím sherry sklípku. Býčí zápasy jsou pýchou Andalusie a nejedna restaurace hrdě vystavuje v interiéru mohutné hlavy těchto zvířat.



 
V Seville se nachází třetí největší křesťanská katedrála na světě, ve které jsou uloženy ostatky Kryštofa Kolumba. Historií impozantní křesťanské katedrály, která stojí na místě bývalé muslimské mešity, nás provedl rodilý Sevillan.



 
V Seville prší jen zřídka, nesněží téměř nikdy a v létě teploty vystupují až na 55°C. Věž Giralda, bývalý minaret a nynější symbol města.



 
Vyhlášený bar v historické židovské čtvrti Bario de Santa Cruz, jehož chloubou jsou zrající šunky i dobové plakáty na stěnách. Královský palác Alcázar patří spolu s Katedrálou a Indickým archivem mezi světové kulturní dědictví.



 
Ochutnali jsme od nejklasičtějších tapas až po ty nejmodernější variace. Hlavním cílem Mňam Tour výprav je zážitek z ryzí atmosféry míst, kam turisté jen zřídkakdy zavítají.



 
Návštěvu Sevilly začínáme vždy na designové rozhledně - místními nazývána "Houby" - která poskytuje zcela unikátní výhled a možnost lehce zorientovat celé město. "Sardinky na rožni" jsou vyhlášenou specialitou malagských plážových "chiringuitos", takže jsme si je nemohli nechat ujít.



 
"Sardinky na rožni" jsou vyhlášenou specialitou malagských plážových "chiringuitos", takže jsme si je nemohli nechat ujít. Výběr šunky jamón, péče o ni a její speciální krájení vyžaduje opravdové umění.



 
Enrique Sánchez - uznávaný chef, TV hvězda a hlavní postava naší malé "školy vaření" andaluských specialit. Vyhlášený bar v historické židovské čtvrti Bario de Santa Cruz, jehož chloubou jsou zrající šunky i dobové plakáty na stěnách.



 
Reklama z malovaných dlaždiček na poslední model auta značky Studebaker z roku 1924, zřejmě jeden z vůbec nejstarších "billboardů". Enrique Sánchez - ďábel španělské kuchyně!



 
Slavný chef Enrique Sánchez a jeho tým nám připravili několikahodinový gastronomický zážitek s překvapením na konci.



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top