Historie

Gastronomické výpravy cestovní agentury Mňam Tour za kulinářskými zážitky se uskutečnily jak ČR i po světě, kde jsme se zaměřili na ochutnávání místní gastronomie, tamních zvyklostí a tradic. 


  
 
V oblasti Středozemního moře známe restauraci v Livornu, která je v tak zapadlé uličce, že byste se do ní po setmění sotva odvážili vstoupit. Přesto tu již mnoho let připravují unikátní variantu slavné italské rybí polévky - Cacciucco alla livornese. Obří porce pro velké jedlíky obsahuje ty nejlepší ryby a mořské živočichy z blízkého moře.
 
Poblíž slavné Verony se ukrývají rýžová pole, jichž základ prý položil slavný cestovatel Marco Polo. Uprostřed polí je více než stoletá kamenná "rýžovna", která zpracovává jednu z nejkvalitnějších značek na italském trhu. Restaurace vám nabídne desetichodové menu - pochopitelně vše je z rýže - chleba, špagety, kaše a to vše v neuvěřitelných, nicméně prastarých variacích kombinovaných s jehněčím, tuňákem, kaprem či žabími stehýnky.
 
V horách mezi Bolognou a Florencií se dřímá tajemná vesnice-městečko, které nežije ničím jiným než jídlem. Na malém náměstí najdete několik pekáren, řezníků a restaurací. Každý den si můžete koupit spoustu druhů scciacty, zadělávané kohoutí krčky i domácí víno. Místní domácí restaurant, je tak populární, že se na jídlo sjíždějí lidé ze vzdálenosti až 80 km třeba jen na večeři…
 
V Seville jsme navštívili nejen býčí zápasy (které mimochodem vzniky v Andalusii), ale také ochutnali typické tapas v zapadlém podniku s nejvyšší kvalitou surovin, zašli si na degustaci sherry v Jerezu (se sudy podepsanými S. Spielbergem či M. Thatcher) a lehce si spočinuli v maurských zahradách…
 
Barcelona je neomezeným vějířem zážitků, ovšem jen málokdo zná pár nových podniků vznikajících pod taktovkou světově proslulého guru molekulární kuchyně - Ferrana Adrii. Podívali jsme se společně i do další významné katalánské provincie Girona, která se v současnosti pyšní jednou z vůbec nejlepších restaurací na světě. Navštívili jsme rodné město Salvadora Dalího a zažili devětatřiceti chodové menu v restauraci, která nosí dvě michelinské hvězdy.

Malá přímořská slovinská lázeňská městečka Portorož a Piran okouzlí každého milovníka soukromí a tichého luxusu. Některé restauranty občas nabízí plody moře, které zákon nepovoluje mít oficiálně na jídelním lístku.

V současné době cestovní agentura Mńam Tour nechystá žádné aktuální výpravy.


 
Kdo umí víno pít – umí milovat.
George Sandová
Top